La tornada a l'escola: La revisió más importante de l'any!

29/08/2022

Després d'un estiu de diversió toca revisar la salut visual dels nostres fills

Després de les vacances, de jugar a la piscina i d’anar a la platja, és hora de preparar els nens i els adolescents perquè comencin el nou curs escolar 2022/2023.

Per a assegurar un bon rendiment acadèmic és fonamental fer una revisió oftalmològica completa als nostres fills.

Per què és important revisar-los la vista després de l'estiu?

Durant l'estiu, els nostres fills estan exposats a llargues hores sota el sol, a l'aigua i a l'ambient sec. Aquests factors, podrien derivar a problemes oculars com l'ull sec, conjuntivitis i fins i tot poden ocasionar danys superficials a la conjuntiva o a la còrnia. És essencial detectar i assegurar-nos que els nostres fills no arrosseguen cap afecció que els entorpeixi l'aprenentatge escolar.

Amb una revisió oftalmològica completa podem controlar l'evolució de la graduació i diagnosticar qualsevol patologia visual. Recordem que la prevenció és clau i que els problemes oculars s’han de diagnosticar i tractar a temps per a tenir un bon pronòstic, especialment en els més petits de la casa.

A quines edats cal fer una revisió als nostres fills?

 • En els primers mesos de vida es recomana fer una primera exploració oftalmològica als bebès, per a descartar anomalies congènites o altres problemes oculars.
 • Entre els 3 i 6 anys és un període fonamental, especialment per a diagnosticar i tractar a temps l'ull gandul i l'estrabisme.
 • En els nens d'entre 6 i 12 anys recomanem revisions periòdiques per a detectar astigmatisme, hipermetropia, miopia, estrabisme o ull gandul, per tal d’evitar que no tinguin un efecte negatiu en l'aprenentatge ni en el desenvolupament escolar.
 • En els adolescents de 12 a 18 anys aconsellem realitzar revisions oftalmològiques anuals o biennals, encara que la freqüència sempre serà en funció de cada cas en concret.

I si els nostres fills no es queixen de tenir mala visió?

És habitual que els nens, en edats primerenques, no sàpiguen distingir entre veure-hi bé i veure-hi malament i, per tant, moltes vegades no expressin incomoditat visual. Aquests nens poden arrossegar durant anys problemes visuals que, de no ser tractats, poden ser irreversibles. Per això, recomanem acudir sempre als controls oftalmològics, encara que els nostres fills no tinguin una simptomatologia aparent.

Com podem detectar si el nostre fill està tenint dificultats visuals?

Hi ha uns certs comportaments i signes que poden denotar que els nostres fills estan experimentant dificultats visuals:

 • El nen tanca un ull durant algunes activitats
 • Decanta el cap
 • Arrufa les celles o mig acluca els ulls, especialment per mirar objectes llunyans
 • Per la seva edat té majors dificultats relacionades amb la lectura com falta d'interès o evitació de l'activitat
 • Té una baixa comprensió lectora
 • S'acosta excessivament a la pàgina a l’hora de llegir
 • Pateix llagrimeig o enrogiment dels ulls després de l'activitat escolar

Una bona salut ocular és fonamental per al desenvolupament intel·lectual i emocional dels nens

Com hem vist, les dificultats a l’hora de llegir i la falta de concentració poden ser conseqüència de tenir problemes visuals. Alguns poden ser tan senzills com la necessitat d'ajustar la graduació i altres més complexos com un estrabisme o un queratocon no diagnosticats.

Aquestes afeccions visuals poden ser erròniament diagnosticades com a Trastorn de Dèficit d'Atenció i Hiperactivitat (TDAH) i tenir un impacte negatiu en el desenvolupament intel·lectual i emocional dels nens.

A l’ICO disposem de la Unitat d'Oftalmologia Pediàtrica, especialitzada en bebès, nens i adolescents de 0 a 18 anys. Concerta una cita amb els nostres especialistes telefonant al 934 155 637, el nostre equip d'Atenció al Pacient t’ajudarà amb el que necessitis. Si ho prefereixes, pots escriure'ns via WhatsApp AQUÍ.

També us recordem que per a qualsevol imprevist oftalmològic disposem del nostre Servei d'Urgències 24h apte per a totes les edats.

 

Creat: 29/08/2022 / Actualitzat: 13/06/2024

¿Podem ajudar-te?

Contacteu ara

Pas 1 de 2
Pas 2 de 2

Informació bàsica sobre protecció de dades de caràcter personal: Responsables del tractament: Institut Comtal d'Oftalmologia, S.L. i Gestió i Microcirurgia Ocular, S. a. Finalitat i legitimació: comuniquem amb vostè per mitjans electrònics, consentiment exprés de l'interessat. Cessió de dades: per a prestar els nostres serveis i obligació legal Drets: d'accés, informació, rectificació, supressió, limitació, portabilitat, oposició i a no ser objecte de decisions automatitzades, com indica la nostra política de privacitat. Per a més informació pot accedir a https://www.verte.es/ca/politica-privacitat/.