Els teus ulls, un dels òrgans més valuosos… Els ennuvolaràs amb fum?

18/09/2023

És àmpliament conegut que el consum de tabac està associat a nombroses malalties. Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), aquest hàbit és la primera causa evitable de malaltia, invalidesa i mort prematura en el món.

Normalment, associem més comunament els seus efectes a malalties com el càncer de pulmó, de boca, de gola i d'esòfag, o a malalties respiratòries i cardiovasculars, però, què passa amb la nostra salut ocular?

En aquest article t’expliquem els efectes que pot tenir aquesta substància en la nostra visió i quins són els signes d'alarma als quals hem d'estar atents si som fumadors. El missatge principal és que el millor que podem fer és abandonar els hàbits tòxics i, especialment, evitar que les noves generacions els incloguin en el seu estil de vida.

Quins productes tòxics contenen les cigarretes?

Durant la combustió del tabac s'originen més de 4.000 productes tòxics diferents. Entre ells destaquen, per la seva especial perillositat i per les malalties a les quals poden associar-se, els següents:

  • Quitrans: responsables dels diferents tipus de càncer.
  • Monòxid de carboni: afavoreix les malalties cardiovasculars.
  • Irritants (fenols, amoníacs, àcid cianhídric): responsables de malalties respiratòries com la bronquitis crònica i l'emfisema pulmonar (aquesta última provoca dificultat progressiva per a respirar).
  • Nicotina: responsable de la dependència del tabac.

Hojos, humo y tabaco - VERTE Oftalmología Barcelona

El tabac mata a més de 8 milions de persones cada any, de les quals 1,3 milions són persones no fumadores que estan exposades al fum aliè.

Són perjudicials totes les maneres de fumar?

Tots els fumadors de cigars purs, de pipa i de cigarretes, sigui tabac de cargolar o convencional, que inhalin o no, exposen directament el seu llavi, boca, llengua, faringe, laringe i ulls al fum del tabac i a les substàncies químiques tòxiques que causen càncer.

D'altra banda, tot i que les cigarretes electròniques o de vaporeig contenen menys substàncies químiques tòxiques que les cigarretes convencionals, no significa que no estiguin exemptes de nicotina ni d'altres substàncies químiques cancerígenes, compostos orgànics volàtils (COV) i metalls pesants.

Com afecta el consum de tabac a la visió?

  • Síndrome de l'ull sec

El fum del tabac és un irritant ocular que empitjora la sequedat ocular. Les persones que fumen tenen el doble de probabilitats de tenir sequedat ocular.

  • Per desequilibri osmòtic de la llàgrima: la concentració de sals i altres soluts de la llàgrima en condicions normals ronda entorn de 300 mOsm/l i el seu pH és neutre (7 pH). El tabac i el fum del tabac poden afectar el seu equilibri i causar els símptomes d'ull sec.
  • Igualment, també pot produir una disminució de la secreció de llàgrimes i alterar la densitat de les cèl·lules caliciformes, unes cèl·lules presents a la conjuntiva que contribueixen a la formació de la capa mucosa de la pel·lícula lacrimal.
  • En la mateixa línia, el tabac pot alterar la concentració de la Glicoproteïna secretora Mucina-5AC (MUC5AC) en llàgrimes. La capa mucosa és fonamental per a adherir i estabilitzar la llàgrima a l'epiteli de la còrnia.
  • Cataractes

El cristal·lí és una estructura transparent que es localitza per darrere de l'iris. Quan envelleix perd la seva transparència de tal manera que es torna opac. A aquest cristal·lí opac li diem cataracta. Les cataractes són un 40% més freqüents en fumadors.

  • DMAE

La DMAE (Degeneració Macular Associada a l'Edat) és una malaltia degenerativa ocular que afecta l'àrea central de la retina (anomenada màcula). La màcula és la responsable de la visió central i de la fixació i, per tant, d'activitats tan freqüents com llegir, veure la televisió o conduir.

Els fumadors tenen un 33% més de probabilitats de desenvolupar DMAE que els no fumadors, i si són majors de 80 anys, aquesta probabilitat aconsegueix el 55%. Factors com l'estrès oxidatiu, la inflamació del teixit retinal o l'alteració del pigment macular estan relacionats amb el tabac i la DMAE.

  • Uveïtis

La uveïtis és una inflamació de l’úvea, la capa intermèdia del globus ocular. Els seus principals símptomes són la disminució de la visió, l'ull vermell, la fotofòbia, les miodesòpsies i dolor del globus ocular. Existeixen estudis que asseguren que els fumadors tenen un risc 2.2 vegades major de patir aquesta malaltia.

  • Retinopatia diabètica

Fumar pot duplicar el risc de desenvolupar diabetis. Existeix una relació causal entre fumar i desenvolupar retinopatia diabètica, fins i tot pot augmentar el seu avanç.

  • Malalties oculars infantils

Les dones que fumen durant l'embaràs transmeten toxines a la placenta, augmentant la probabilitat de trastorns oculars en l’àmbit fetal i infantil. També poden sofrir parts prematurs amb altes probabilitats de retinopaties de la prematuritat.

  • Dany sobre el nervi òptic

El tabaquisme intens i prolongat, generalment quan s'associa a alcoholisme i mala nutrició, pot provocar atròfia dels nervis òptics. És un tipus de ceguesa irreversible.

Segons dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), l’any 2020, el 22,3% de la població mundial consumia tabac: concretament el 36,7% dels homes i el 7,8% de les dones.

Com podem protegir els nostres ulls?

  • Deixant de fumar, especialment les dones embarassades o les persones que tenen alguna malaltia de base com diabetis, malalties autoimmunes, ull sec o Degeneració Macular Associada a l'Edat (DMAE), entre altres.
  • Ventilar els espais saturats de fum i protegir a les persones del nostre voltant i als nens del fum del tabac, per a evitar convertir-los en fumadors passius.
  • Fer servir llàgrimes artificials per a mantenir una bona hidratació de l'ull i alleujar i evitar la cronificació dels símptomes d'ull sec.

Tabaco - Salud ocular - VERTE Oftalmología Barcelona

Quins signes d'alarma haig de tenir en compte si soc fumador?

Com hem vist, els consumidors de tabac tenen més probabilitats de desenvolupar unes certes malalties oculars i, per tant, és fonamental reconèixer els seus signes d'alarma (signes als quals hem d’estar atents tant si som fumadors com si no), per a detectar-les a temps i millorar el seu pronòstic.

És important acudir a urgències oftalmològiques si es presenten símptomes com ara enrogiment ocular, o dolor ocular o de cap referit de l'ull, i visió de punts flotants (miodesòpsies). També en cas de presentar una pèrdua de la visió central o lateral, o una pèrdua transitòria de la visió (amaurosi fugaç), i amb l'experimentació de la deformació de les imatges (metamorfòpsia) o visió doble (diplopia).

Davant l'aparició d'algun d'aquests símptomes, a l’VERTE Oftalmología Barcelona disposem del Servei d'Urgències Oftalmològiques 24 h, obert els 365 dies de l'any. No hem d’oblidar que algunes malalties oculars no presenten símptomes en les seves etapes inicials, per la qual cosa és igual de crucial fer-se revisions periòdiques amb un especialista. Si vols demanar cita o tens algun dubte, pots trucar al 934 155 637 o enviar-nos directament un WhatsApp AQUÍ.

Des de l'ICO aprofitem també aquesta publicació per RECOMANAR-TE SEMPRE QUE DEIXIS DE FUMAR i que per a fer-ho busquis assessorament mèdic, ja que l'ajuda professional i la medicació poden fins i tot duplicar les probabilitats d'èxit d'abandonar el tabac.

 

 

 

 

D.O.O Eva López

Unitat de Còrnia i Superfície ocular

VERTE Oftalmología Barcelona



 

 

 

Creat: 18/09/2023 / Actualitzat: 09/11/2024

¿Podem ajudar-te?

Contacteu ara

Pas 1 de 2
Pas 2 de 2

Informació bàsica sobre protecció de dades de caràcter personal: Responsables del tractament: Institut Comtal d'Oftalmologia, S.L. i Gestió i Microcirurgia Ocular, S. a. Finalitat i legitimació: comuniquem amb vostè per mitjans electrònics, consentiment exprés de l'interessat. Cessió de dades: per a prestar els nostres serveis i obligació legal Drets: d'accés, informació, rectificació, supressió, limitació, portabilitat, oposició i a no ser objecte de decisions automatitzades, com indica la nostra política de privacitat. Per a més informació pot accedir a https://www.verte.es/ca/politica-privacitat/.